חזרה לדף הבית חזרה לדף הבית
תפריט הוסף למועדפים תפריט צור קשר תפריט
אודות
תפריט
חברה וחינוך
תפריט
תרבות ופנאי
תפריט
ענפים ועסקים
תפריט
פנימי לחברים
תפריט
ספר מבקרים/Guest Book
לאתר שער הגולן בפייסבוק הדף שלנו בפייסבוק
כמה גשם ירד כמה גשם ירד
» לול
» מכוורת
» רפת
ענפים ועסקים | ענף ייצור חקלאי - בע"ח | מכוורת

ענף המכוורת  מנהל: אסף שחר



מכוורת שער הגולן




ענף המכוורת - 1985

איך הכל התחיל

 

בשנת 1939 החליטו אליעזר צור וזלמן דודאי לעסוק בגידול דבורים כתחביב. בתור התחלה הם בנו 18 כוורות מקרשי עץ של ארגזים. בתחילת הדרך, "שיווק" ראובן גוטמן את הדבש בצידי הכבישים, בצומתי מעגן ועין גב, בצנצנות של 3 ק"ג. ראובן , שיווק את מרכולתו בדרכים, לכל המעוניין. בהמשך המכוורת הלכה והתרחבה ל- 800 דבוריות וטים קמינגס הצטרף לצוות הקבוע.
הריקשות היו כלי התחבורה של השניים.

מקום המכוורת הראשון היה במחנה הנח"ל הישן. המקלחת שימשה כמחסן וחדר הרדייה שכן באחד החדרים.
העבודה בענף התבצעה בזמן הפנוי והחופשי של אנשי הצוות. עם השנים בהובלת ראובן גוטמן, ה"תחביב" הפך לענף מסודר ורשמי.
בשנת 1978 הורחב מכון הרדייה (כפי שהוא היום), שטחי המרעה התרחבו והמכוורת הגיעה לשיא  של 1350 דבוריות.
הובלת כוורות 2008

מהנעשה בשטח

צוות המכוורת נכון, לשנת 2012 
מנהל - קובי קוג'ה,
עובדים קבועים - שחר אסף וליבוביץ אבי
עובד עונתי: בר ניר
 

למכוורת "חלום BEEדבש" של שער הגולן יש כיום כ- 1000 כוורות המחולקות לשני סוגים:

  1. כוורות הנמצאות בנקודות קבועות המכונות "נקודות מרעה צפוני" והן משמשות את הדבורים לאיסוף צוף מפרחי הבר בסביבה ולייצור דבש. (מיקום הנקודות נקבע על-ידי מועצת הדבש)
  2. כוורות הנודדות בין מספר נקודות במהלך השנה ומשמשות להאבקה של גידולים ולייצור דבש. נקודות אלו משתנות בהתאם לעונות השנה ולגידולים הזקוקים להאבקה. בין הגידולים הנהנים משרותי הכוורות שלנו נמצאים מטעי מנגו, אבוקדו, אגסים, תפוחים, מקשות אבטיחים, כותנה וחמניות.

נקודות המרעה נמצאות באזור עמק הירדן, רמת הגולן, גליל תחתון והרחוקה שבהן – ביער אודם. בתחום ההאבקה הנקודות הרחוקות ביותר נמצאות בבקעה בתקופת פריחת האבטיח. העברת הכוורות מתבצעת בלילות בזמן שהדבורים נמצאות בכוורת. כאשר הן מתעוררות בבוקר במקום החדש, לוקח להן כחצי יום להסתגל לאתר החדש.
עונת הרדייה מתחילה באפריל ומסתיימת באמצע ספטמבר.

בשנים האחרונות החלה מגמת צמיחה בענף וכמות הרדייה הגיעה עד כ- 40 טון לשנה. השנה (2012),  חלה ירידה קלה והצפי  לרדות כ- 26 טון דבש.

מיצוי הפרופוליס באלכוהול 95% מיוצר גם הוא אצלנו במכוורת. מקורו בחומר טבעי הנאסף ע"י הדבורים ומשמש לאיטום פתחים מיותרים בכוורת ולחיטוי תאי הגידול של הוולדות. המיצוי נמכר בבקבוקונים ביחד עם הדבש שלנו בחנויות באזור עמק הירדן, טבריה ועמק בית-שאן. 
חידושים ושינויים  נוספים: בשנת 2007 נקנתה משאית עם מנוף לייעול ושיפור עבודות ההובלה והשינוע, שעובדת ומובילה כוורות לצורכי האבקה ושינוי מיקום שדות מרעה.  בנוסף, המכוורת קיבלה רשיון "יצרן מזון" של משרד הבריאות. כמו-כן המכוורת נמצאת תחת פיקוח של המועצה הדתית עמק-הירדן וקיבלה תעודת כשרות - לפסח ולכל ימות השנה!
המוצרים העיקריים של מכוורת "חלום BEEדבש" הם: דבש ומיצוי פרופוליס.
כ-5.5 טון מהדבש נמכר בצנצנות הממולאות ע"י אנשי הצוות במקום, והשאר נמכר בחביות למשווקי דבש שונים.

מקורות הדבש: פרחי העונה, עצי הפרי במטעים, שדות הגד"ש בעיקר אבטיחים, עצי אקליפטוס וכן מצמחי הסדרייה - "עץ הדומים" הנפוצה מאד באזורנו.

 
מכון הרדייה מכוורת שער הגולן
כיווני התפתחות
 

1. הגדלת מספר הכוורות עד 1500 כוורות.
2. להמשיך את מסורת פסטיבל הדבש.
משנת 2007, מכוורת שער הגולן הפיקה פסטיבל דבש מקומי במסגרת פסטיבל הדבש הארצי המוכר והידוע.
לפסטיבל בשער הגולן הגיעה קהל רב שנהנה ללמוד ולהכיר את חיי הדבורה, להשתתף בפעילויות שונות ולקנות ממוצרי המכוורת.


דורי וקובי מפיקי פסטיבל 2010

לצפייה בתמונות נוספות מפסטיבל הדבש 2010 - לחצו כאן

הידעת? 
דבש הנמצא בתנאי חום של מעל 42 מעלות, איכותו נפגעת וחלק ממרכיביו הבריאים מתפרקים. לכן לא מומלץ להמתיק תה חם בדבש כי הוא מאבד את תכונותיו ונשארת רק הארומה.
 
 
 

ליצירת קשר :

 

טלפקס: 04-6677423     
אסף שחר - 0522734087
מייל - posho@walla.co.il

הדפס הדפס הדפס
שלח לחבר שלח לחבר שלח לחבר
שנה גודל פונט שנה גודל פונט שנה גודל פונט
Site by ITdesign - בניית אתריםEtsuv. Creative Group